Pokličite nas:
080 1202
080 1202
Pišite nam:
Pošlji povpraševanje
Jezik:
 
DOKAZANO okolju
prijazno
 
Zagotavljamo 3X DALJŠO
življenjsko dobo lesa
 
1x in trajno zaščiteno,
BREZ OBNAVLJANJA
 
Več desetletna tradicija
testiranja izdelkov PO SVETU
Pošlji povpraševanje
08.07.2022
Spoštovani kupci, obveščamo vas, da bo industrijska prodajalna zaradi ...
Preberi več >

Termična modifikacija lesa

Silvapro® je sodoben, okolju prijazen in večkrat nagrajen postopek zaščite lesa, pri katerem ne uporabljamo prav nobenih kemikalij.
silvaprowood®
Les je zgrajen iz celic, celične stene pa iz celuloze, hemiceluloz in lignina. S spremembo (modifikacijo) strukture teh makromolekul lahko izboljšamo nekatere lastnosti lesa. Pri termični modifikaciji (posebni toplotni obdelavi) lesa so spremembe strukture lesnih makromolekul posledica spontanih termokemičnih reakcij, ki potečejo pri segrevanju lesa med 180 °C in 230 °C v inertni atmosferi.

Značilnosti Silvapro® lesa v primerjavi z naravnim, neobdelanim lesom:
  • izboljšana odpornost proti naravnim škodljivcem in s tem bistveno daljša življenjska doba tudi pri uporabi na prostem
  • zmanjšana toplotna prevodnost lesa
  • zmanjšana ravnovesna vlažnost lesa
  • izboljšana dimenzijska stabilnost
  • eksotičen videz
  • enotna barva po celotnem preseku lesnega elementa
  • 100 % prijazen ljudem in okolju
Postopek je primeren za oplemenitenje lastnosti večine vrst iglavcev in listavcev, masivnega lesa in furnirja. Visoko kvalitetne in tropske vrste lesa lahko tako brez uporabe kemičnih zaščitnih pripravkov enakovredno zamenjamo z manj kakovostnimi in manj atraktivnimi vrstami lesa, ki jih je v naših gozdovih v izobilju. Les zaščiten po inovativnem postopku Silvapro® je tako idealen material za uporabo na prostem, na primer za izdelavo stavbnega pohištva, vrtnih garnitur, lesenih teras, fasadnih oblog, ograj in kritin, ter za izdelavo notranjega pohištva, talnih oblog, kopalnic in savn.
SilvaproSilvapro
SilvaproSilvapro
S termično modifikacijo pridobi les temno rjavo barvo, ki je enotna po celotnem preseku lesnega elementa. Barvni odtenek je odvisen zlasti od stopnje modifikacije in vrste lesa, v manjši meri pa tudi od porekla lesa (rastišča), morebitnih diskoloracij (npr. rdeče srce pri bukovini), itd.. Les izpostavljen UV žarkom sčasoma posivi, kar je povsem naraven proces, ki ne vpliva na kvaliteto lesa. V kolikor želite modificiran les še dodatno obarvati ali preprečiti sivenje površine, priporočamo uporabo lazurnega premaza Silvanol Lazura B ali voska Silvacera.

Les nam lahko v termično modifikacijo dostavite sami, pri večjih projektih pa vam lahko morda ponudimo tudi sodelovanje z našimi partnerji, ki bodo izdelali elemente iz Silvapro® termično modificiranega lesa po vaših željah.

Navodila za izbiro in pripravo lesa za Silvapro®

Navodila za obdelavo in uporabo SilvaproWood

PREIZKUŠENO

Les Silvapro® je bil v okviru R&D projekta RIP09 testiran na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.