Pokličite nas:
080 1202
080 1202
Pišite nam:
Pošlji povpraševanje
Jezik:
 
DOKAZANO okolju
prijazno
 
Zagotavljamo 3X DALJŠO
življenjsko dobo lesa
 
1x in trajno zaščiteno,
BREZ OBNAVLJANJA
 
Več desetletna tradicija
testiranja izdelkov PO SVETU
Pošlji povpraševanje
23.09.2022
Leto 2022 je za naše podjetje prineslo kar nekaj sprememb.
Preberi več >

Olje za les

Za zaščito lesa, namenjenega zunanji uporabi, se v praksi uporablja tudi različna olja (npr. tungovo, laneno, itd.). Učinkovitost takšnih olj je zelo vprašljiva, saj zgolj površinski nanos kakršnegakoli olja v daljšem časovnem obdobju ne more zaščititi lesa pred glivami razkrojevalkami (trohnenjem) in drugimi lesnimi škodljivci. Olja se namreč v les ne vežejo, zato jih padavine iz lesa kmalu tudi izperejo. Življenjska doba lesa, zaščitenega z olji, običajno ni nič daljša v primerjavi z življenjsko dobo navadnega, nezaščitenega lesa.

Izjema je kreozotno olje za les, ki se uporablja za zaščito železniških pragov. Železniški pragovi so s kreozotnim oljem zaščiteni z vakuumsko-tlačnimi postopki, kar pomeni, da je večina lesa prepojenega z oljem (les v tem primeru ni zaščiten zgolj površinsko). Poleg tega kreozotno olje za les ni v prosti prodaji in je lahko ljudem in okolju potencialno škodljivo, zato lesa, zaščitenega s kreozotnim oljem, ne smemo uporabljati v urbanih okoljih.

Izpiranje olj iz lesa povzroča tudi dodatne nevšečnosti: neenakomeren videz površine (madeži), onesnaževanje okolja, potreba po pogostem obnavljanju nanosa. Površina lesa je po nanosu olja tudi bistveno temnejša, zato se les ob sončni pripeki v poletnih mesecih bistveno bolj segreje, kar povzroči pokanje lesnih elementov.
Za dosego odlične in predvsem veliko trajnejše vodoodbojnosti lesnih površin, izpostavljenih vremenskim vplivom, vam zato namesto olj priporočamo uporabo voska Silvacera®, ki je naravnega izvora, je ljudem in okolju prijazen, se trajno veže na površino lesa in se z lesa ne izpira. Vosek Silvacera®tudi ne potemni površine lesa, zaradi vodoodbojnosti pa celo zmanjša možnosti nastanka razpok.