Pokličite nas:
080 1202
080 1202
Pišite nam:
Pošlji povpraševanje
Jezik:
 
DOKAZANO okolju
prijazno
 
Zagotavljamo 3X DALJŠO
življenjsko dobo lesa
 
1x in trajno zaščiteno,
BREZ OBNAVLJANJA
 
Več desetletna tradicija
testiranja izdelkov PO SVETU
Pošlji povpraševanje

Naš Gregor Rep prejel Puhovo nagrado

14.12.2016

Podelitev nagrad najodličnejšim v znanosti


Slavnostna podelitev Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, priznanj ambasador znanosti in Puhovega priznanja je bila 21. novembra 2016 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Puhovo priznanje se podeljuje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso. Priznanje je velikega pomena, saj pomeni sprejem v eminentno druščino slovenskih znanstvenikov z vseh področij znanosti.

Puhovo priznanje za pomembne dosežke na področju lesarstva so letos prejeli

prof. dr. Miha Humar, doc. dr. Boštjan Lesar, dr. Nejc Thaler, Gregor Rep, Barbara Šubic in dr. Aleš Ugovšek


Nagrajeno raziskovalno skupino za pomembne dosežke na področju lesarstva sestavljajo strokovnjaki Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, podjetja Silvaprodukt, Ljubljana, in podjetja M Sora, Žiri.

Raziskovalna skupina je uspešno združila svoje znanje in novo razvite materiale v novo inovativno okno »Wintherwax« z visoko dodano vrednostjo. Izpeljali so razvoj lesenega okna vse od prve ideje do lansiranja izdelka na trg. Pri razvoju okna so raziskovalci združili dve tehnologiji: termično modifikacijo lesa in njegovo impregnacijo z voski na naravni osnovi. Oba postopka se izvajata v podjetju Silvaprodukt. Termična obdelava znižuje ravnovesno vlažnost lesa, impregnacija lesa z voski pa prodiranje vlage in vode v les. Za osnovo je bil uporabljen smrekov les. Razvita rešitev omogoča predelavo smrekovine v okolju prijazen izdelek z upanjem, da smrekovina v večji meri kot doslej ostaja na predelavi v Sloveniji. S tem omogoča, da ostaja v Sloveniji tudi več delovnih mest.

Med prejemniki Puhovega priznanja je tudi naš sodelavec Gregor Rep.